2011. október 13., csütörtök

Pálcatitkok

Kispálca, nagypálca, hamispálca, félpálca, rövidpálca, ráhajtások, felhúzott pálca, egyszerre befejezett pálca, egy tőbe öltött pálca.

Mennyi kifejezés. Elhiszem, hogy elrettenti azt, aki még most kezd horgolni.

Nézzük végig, mi mit jelent.

Hamispálca az, ami nem is pálca, csak beleöltünk a szembe, ráhajtunk a tűre, és a tűn levő hurkon keresztülhúzzuk. Kúszószemnek is nevezik. Arra való, hogy a horgolásban tovább tudjunk menni anélkül, hogy magasságot is adnánk a munkának.

Kispálca, rövidpálca ugyanazt jelenti.

Rövidpálca

Beleöltünk az előző sor szemébe, pálcájába, ráhajtunk a tűre, áthúzzuk, és a tűn levő két hurkot egy ráhajtással lehorgoljuk.

Félpálca az, amikor ráhajtással öltünk a szembe, a tűre ráhajtjuk a szálat, áthúzzuk, és a tűn levő mindhárom hurkot egyszerre horgoljuk le.
Félpálca
Nagypálcának szokták nevezni az egyráhajtásos pálcát is, de ezek a megnevezések nem állandóak.



Egyráhajtásos pálca

Egyráhajtásos pálcánál ráhajtunk a tűre, beleöltünk ez előző sor pálcájába, ráhajtunk a tűre, áthúzzuk, majd a tűn levő hurkokat a tűre ráhajtva a fonalat kettesével horgoljuk le. Tehát ráhajtás, kettőn áthúz, ráhajtás, a maradék kettőn áthúz.

A két vagy többráhajtásos pálcák az egyráhajtásos pálca szerint készülnek, mindig kettesével horgoljuk le a hurkokat.

A két vagy három ráhajtás az előző sor pálcájába való öltés előtt van.

Felhúzott pálca
Felhúzott pálca

Akkor használjuk, ha magasabb pálcákat szeretnénk készíteni. Amikor leöltünk, és felhúzzuk a ráhajtást, nem a szokásos magasságig, hanem magasabbra húzzuk a szálat. Utána ugyanúgy horgoljuk le, mint a rendes pálcát.
Lehet felhúzott félpálcát is készíteni, akkor a 3 hurkon egyszerre húzzuk át a szálat.

Egyszerre befejezett pálca

Egyszerre befejezett pálca azt jelenti, hogy akár egy tőbe öltve, akár az előző sor több pálcájába öltve készítünk pálcákat, de az utolsó áthúzást majd az összes hurkon egyszerre végezzük el.

Egyszerre befejezett pálcák

Tehát, ha 3 egyráhajtásos pálcát fejezünk be egyszerre, akkor az első pálcát elkészítjük addig, hogy 2 hurok maradjon a tűn, ekkor ismét ráhajtás, leöltés, ráhajtás, áthúzás, kettő hurok lehorgolása, majd ráhajtás, leöltés, ráhajtás, áthúzás, kettő hurok lehorgolása, majd a tűn levő összes hurok lehorgolása egyszerre.

Egy tőbe öltött pálca elnevezése eléggé szemléletes.

Egy tőbe öltött pálca

Pontosan azt jelenti, amit a szavak alapján érteni vélünk. A pálcákat az előző sor azonos szemébe vagy pálcájába öltjük, és minden pálcát teljesen lehorgolunk. Ekkor alakulnak ki a legyezők, kagylók, ki hogyan nevezi őket.
Még szélesebb lesz a kagyló, ha a pálcák közé láncszeme(ke)t is készítünk.

Ha egy tőbe több felhúzott pálcát készítünk, amit ráadásul majd egyszerre horgolunk le, tehát egy csomó hurok van a tűn, akkor lesznek azok a helyes kis bogyók.
Horgolt bogyók


Az ilyen bogyók lehorgolása után mindig kell egy láncszemet is készíteni a megerősítés és a szépség miatt.

Bővebben, képekkel illusztrálva az elkészítést a nemsokára elkészülő oktatóanyagban lehet majd találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése